Korrekt vaginalhygien kan minska risken för infektioner, det kan påskynda återhämtningen och förhindra obehagliga symtom som irritation och flytningar.

Ta en titt på några av de viktigaste tipsen för vaginal hygien

1. Tvätta ditt intimområde en gång om dagen

Det betyder att du helt enkelt ska använda ljummet vatten eller en mild, naturlig intimtvätt en gång om dagen.

2. Använd intima våtservetter om det inte finns någon dusch

Särskilt under mens, under varmare månader eller när du reser.

3. Torka av dig framifrån och bak

Det är väldigt enkelt att överföra bakterier från anus till slidan när du torkar bakifrån och fram, så se till att aldrig bryta denna viktiga regel. Använd oparfymerat och ofärgat toalettpapper för att undvika irritation.

4. Använd inte syntetiska, täta underkläder

Syntetiska tyger tillåter inte huden att andas, vilket leder till ökad temperatur och fuktighet i intimområdet. Täta plagg skapar friktion, vilket kan orsaka mikrosår i huden. Om detta kombineras med ökad värme och fukt så är det ett perfekt tillstånd för att en vaginal infektion ska uppstå. Välj naturmaterial och undvik täta kläder under längre perioder.

5. Använd en lugnande produkt efter att du har rakat dig i intimområdet

Oavsett om du väljer att raka, vaxa, använda en hårborttagningskräm eller något annat, se alltid till att återfukta huden innan och applicera en naturlig lugnande produkt på området för att förhindra hudirritation.

6. Undvik produkter som innehåller irriterande ämnen eller allergener

Detta gäller för lotioner, sprayer, bubbelbad etc. Ingredienser som bör göra att du undviker produkterna som innehåller dem, inkluderar rengöringsmedel, dofter, färgämnen, starka kemikalier och konserveringsmedel.

7. Använd inte tvål, parfym eller deodorant

Varje vagina har en unik lukt, och om det inte finns ett problem, ska det inte lukta illa. En stark lukt kan vara ett tecken på infektion. Tvål är mycket alkalisk och mycket aggressiv för mjuk, känslig hud i det intima området. Välj alltid en naturlig intim tvätt som inte innehåller tvål, dofter eller färgämnen.

8. Byt ut trosskydd ofta

Trosskydd är inte avsedda att användas under längre perioder. Liksom syntetiska underkläder förhindrar trosskydd huden att andas och kan irritera huden och öka risken för infektion. Detsamma gäller bindor och tamponger, särskilt på grund av mensen som förblir i nära kontakt med huden. Byt alltid dina trosskydd, bindor och tamponger var tredje till fjärde timme, precis innan du går till sängs och så fort du går upp.

Vill du veta mer?

Dela