Bakteriell vaginos beror på en överväxt av bakterier i din vagina.

Har du någonsin märkt en konstig lukt från ditt intimområde?

Har en stark, fiskliknande lukt gjort att du känt dig lite obekväm? Detta kan bero på en bakteriell obalans, även känd som bakteriell vaginos (BV).

Vad orsakar bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos beror på en överväxt av bakterier i din vagina. Normalt är friska laktobaciller de dominerande bakterierna i slidan, men om BV utvecklas börjar andra oönskade bakterier växa över laktobacillerna.

Den exakta orsaken till denna överväxt är okänd, men det finns några faktorer som kan öka risken, såsom att vara sexuellt aktiv. Det är dock viktigt att betona att BV också kan förekomma i avsaknad av sexuell aktivitet. Därför anses bakteriell vaginos inte vara en könssjukdom.

Symtom

Följande symtom kan indikera bakteriell vaginos:

Hur behandlar jag bakteriell vaginos?

För de flesta kvinnor är bakteriell vaginos oskadlig, men det kan vara ganska obekvämt. Behandlingen syftar vanligtvis till att lindra symtomen. Den vanligaste behandlingen för bakteriell vaginos är antibiotika. Dessa ordineras antingen som en tablett du tar oralt eller som en produkt som du applicerar i din vagina. För de flesta kvinnor är detta en effektiv behandling, men det kan orsaka biverkningar som illamående och kräkningar. Att dricka alkohol i kombination med detta antibiotikum kan öka svårighetsgraden av biverkningarna.

En annan vanlig behandling är att använda egenvårdsprodukter som du kan köpa på apotek. De flesta av dessa produkter återställa det vaginala pH-värdet.

Se alltid till att du använder en naturlig produkt som behandlar bakteriell vaginos, samt återställer vaginalfloran, vilket hjälper till att förhindra framtida infektioner. Multi-Gyn ActiGel behandlar bakteriell vaginos (BV) och ger direkt lindring på dess relaterade symtom som irritationer, känslighet, rodnad och ömhet.

Bakteriell vaginos under graviditeten

Under graviditet kan bakteriell vaginos i vissa fall öka risken för komplikationer som för tidig födsel eller missfall. Om du är gravid och har symtom relaterade till bakteriell vaginos, kontakta din läkare.

Vill du veta mer?

Var kan jag köpa Multi-Gyn produkterna?

Hurra, du är nära att bli av med dina vaginala besvär! Multi-Gyn-produkter kan köpas receptfritt på ditt närmsta apotek.

Dela