Läkemedel och produkter som behandlar candida kan ofta köpas receptfritt. Dessa inkluderar antimykotiska krämer, oral antimykotisk terapi, probiotika och prebiotika.

Svamp är ett vanligt vaginalt obehag

En av de vanligaste vaginala besvären är vaginal svamp, även känd som candidiasis eller bara candida. Svampsymtom inkluderar en tjock vit flytning, som vanligtvis beskrivs som kesoliknande, stark rodnad och klåda i vulvovaginalområdet. Att klia kan orsaka ytterligare irritation och smärta och kan leda till sveda under urinering eller under samlag. Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att kontakta din läkare eller gynekolog för att bekräfta diagnosen, och de kommer då att ge dig råd om hur du behandlar din candida-infektion.

Kan jag behandla vaginal svamp på egen hand?

Läkemedel och produkter som behandlar candida kan ofta köpas receptfritt. Dessa inkluderar antimykotiska krämer, oral antimykotisk terapi, probiotika, prebiotika och andra produkter. Det betyder att du med rätt självdiagnos kan behandla en svampinfektion utan att besöka vården. De vanliga symtomen på vaginal svamp kan emellertid ibland orsakas av något annat (vaginal torrhet, bakteriell infektion) eller kan dölja en underliggande könssjukdom med allvarligare konsekvenser. Om du inte är säker på att du lider av vaginal svamp eller om dina besvär kvarstår är det viktigt att kontakta din läkare eller gynekolog för att få råd om den mest passande behandlingen.

Vad kan jag göra för att lindra symtom i samband med vaginal svamp?

Hos annars friska kvinnor är vaginal svamp inte ett livshotande tillstånd, men ständig klåda och irritation kan dramatiskt försämra kvaliteten på sexlivet, så väl som obehag att gå på toaletten, sitta längre perioder eller använda täta kläder. Kylning av naturliga geler och sprayer kan ge omedelbar lindring av klåda och irritation, medan användning av vaginal prebiotika kan stödja den föreskrivna behandlingen. Det är också viktigt att upprätthålla regelbunden vaginal hygien genom att använda ljummet vatten eller en mild tvålfri intimtvätt, undvika parfymartiklar och sova utan underkläder.

Vill du veta mer?

Dela