I de flesta fall beror smärta vid samlag på vaginal torrhet.

Smärta under samlag kan gå från mild till svår, men varhelst det kan sitta på intensitetsskalan kan det göra samlag från behagligt till oönskat.

Smärta under samlag kallas dyspareuni i medicinska termer, och det kan orsaka problem i ett pars intima liv, men det kan också påverka kvinnans liv i allmänhet. Det är därför det är viktigt att förstå möjliga orsaker till smärtsamt samlag och vad du kan göra för att förhindra det. I de flesta fall beror smärta för kvinnan under penetration på vaginal torrhet.

Vad kan orsaka vaginal torrhet?

Detta tillstånd kan inträffa under perioder med hormonella förändringar, såsom under graviditet, amning eller klimakteriet.

Anledningen till vaginal torrhet under klimakteriet, graviditet eller amning är en minskning av östrogennivåerna. Östrogen är ett kvinnligt könshormon som håller slidan tjock, elastisk och återfuktad. När östrogennivåerna reduceras blir den vaginala vävnaden tunnare och mindre elastisk och fuktproduktionen minskas avsevärt, vilket orsakar torrhet och vävnadsskador under penetration, vilket resulterar i smärta och inflammation.

Torrhet kan också vara orsaken till smärta om ett par inte ägnar tillräckligt med tid till förspel, vilket gör att kvinnan inte väcks tillräckligt för att stimulera tillräckligt av den naturlig fuktproduktionen.

Vad kan ge lindring av vaginal torrhet?

Försök använda en vaginal fuktighetskräm som kan lindra torrhet och möjliggöra ett smärtfritt, behagligt sexliv. Huvudskillnaden mellan dessa två typer av produkter är att fuktighetskrämarna är utformade för att användas dagligen, vilket ger kontinuerlig fukt som hjälper dig att träna och njuta av fysisk aktivitet utan känsla av friktion och obehag i ditt intima område, medan smörjmedlen är avsedda. ska användas före samlag, vilket ger effekt som varar en kort tidsperiod.

Andra orsaker som kan få dig att känna smärta under samlag är:

  • Vissa könssjukdomar
  • Episiotomi eller sårbildning i samband med förlossning
  • Vissa medicinska tillstånd som endometrios och inflammatorisk sjukdom i bäckenet.
  • Psykologiska besvär som stress, ångest, depression, osäkerhet kring ditt fysiska utseende, rädsla eller förhållanden.
  • Att ha sex för tidigt efter födseln eller genomgå en operation i bäckenregionen.

Andra obehag

Om smärtan du känner under sex är kopplad till klåda, sveda och svullnad följt av en vit, smulig urladdning, kan du få en svampinfektion. Smärta kan också uppstå om du har bakteriell vaginos – undvik i båda fallen att ha samlag tills infektionen är under kontroll och den skadade vävnaden har läkt. Kontakta din läkare för lämplig behandling.

Vill du veta mer?

Dela