Både bakteriell vaginos (BV) och en svampinfektion kännetecknas av en onormal flytning, men flytningarnas utseende är ganska annorlunda.

Bakteriell vaginos och vaginal svamp är de två vanligaste vaginala besvären

Under många år var svamp lättare att förstå och lättare behandlat än bakteriell vaginos. Detta ledde till en vanlig missuppfattning att ovanlig flytning, klåda och smärta i intimområdet orsakas av Candida.

Idag är det känt att bakteriell vaginos är lika vanligt som svamp, det förekommer hos ungefär 1/3 av kvinnorna och det behandlas på ett helt annat sätt än vaginal svamp. För att kunna tillämpa en adekvat behandling måste en kvinna först veta vilka av dessa två vanliga besvär hon har.

Olika symtom

Både bakteriell vaginos (BV) och svampinfektion kännetecknas av en onormal urladdning, men urladdningens utseende är ganska annorlunda. Medan BV i allmänhet orsakar en tunn, vattnig, vit eller grå utsläpp med en viss fiskig lukt, är tröst bättre känd för en tjock vit utsläpp som liknar keso med en svag jästlukt.

Kvinnor som har svamp drabbas oftast av mycket intensiv klåda och irritation och mindre ofta smärta vid samlag eller urinering. Huden på vulva är rosa eller röd, ibland med vita fläckar som inte går att ta bort. Även om irritation och smärta ofta förekommer i samband med bakteriell vaginos, är klåda mindre förekommande. PH-värdet i vaginan är också annorlunda vid bakteriell vaginos och svampinfektion. Medan det normala pH-värdet i slidan är surt, blir det i BV mer alkaliskt, medan svamp inte påverkar surheten i den vaginala miljön.

Självdiagnos

Ingen av dessa två besvär betraktas som en infektion som sådan utan snarare som en obalans i bakteriefloran. Skillnaderna mellan bakteriell vaginos och en svampinfektion är dock inte alltid uppenbara och kan ibland till och med förväxlas med symtom på andra, allvarligare problem. Så det är alltid en bra idé att prata med din läkare eller gynekolog.

Olika behandlingar

Bakteriell vaginos kan behandlas med antibiotika, såsom metronidazol, eller med naturliga produkter och prebiotika som återställer balansen i vaginalfloran. Bakteriell vaginos behandlad med antibiotika har mycket större inverkan på den fördelaktiga vaginala mikrofloran eftersom den också påverkar de goda bakterierna (laktobaciller), och antibiotika kan också ha irriterande biverkningar. Som ett resultat är det en vanligt med återfall när BV behandlas med antibiotika.

Naturliga produkter är mer inriktade på att återställa den goda vaginalfloran istället för att störa den ytterligare genom att döda både patogena (skadliga) bakterier och de goda bakterierna. På samma sätt kan candida behandlas med antimykotika eller med en produkt som återställer balansen och stimulerar den fördelaktiga laktobacillerfloran i slidan. Om du väljer att använda en receptfri självbehandlingsprodukt, är det lämpligt att besöka din läkare om symtomen kvarstår.

Vill du veta mer?

Dela