Bakteriell vaginos kännetecknas av en vit eller grå tunn flytning, en stark, fiskliknande lukt, irritation och smärta i intimområdet och ibland klåda och rodnad.

Har du någonsin undrat hur din vagina luktar?

Varje kvinna är annorlunda: vi har olika hudtoner, hårfärg, nagelstyrka, och vi luktar alla olika. En hälsosam flytning har vanligtvis en svag lukt och kan vara tjock eller tunn, mer eller mindre riklig, beroende på månadscykeln och den nuvarande hormonbalansen. Genom att ägna stor uppmärksamhet åt vår normala urladdning kan vi lära oss att förutsäga vår ägglossning eller menstruationsperiod. Inte bara det, men vi kommer också att kunna känna igen symtom (som ovanliga färgförändringar, ökad mängd flytning eller en stark fiskliknande lukt) och kommer att veta hur de ska beskrivas när vi pratar med vår läkare eller gynekolog.

Vad innebär en stark, fiskliknande lukt?

En hälsosam vaginalflora består huvudsakligen av goda bakterier (känd som laktobaciller), men den kan också innehålla låga mängder dåliga mikroorganismer. De hålls under kontroll av flera faktorer i slidan: det låga pH-värdet, antimikrobiella ämnen som produceras av slemhinnan eller av laktobacillerna. Lactobacilli håller vanligtvis dessa tillstånd konstant, men ibland kan externa medel (antibiotikabehandling, alkalisk sperma, fel vaginal hygien) eller interna faktorer (hormonella förändringar) störa denna balans och orsaka överväxt av dåliga bakterier, vilket resulterar i en vaginal infektion och obehag. Ett sådant tillstånd kallas bakteriell vaginos och kännetecknas av en vit eller grå tunn flytning, en stark, fiskliknande lukt, irritation och smärta i intimområdet och ibland klåda och rodnad. Som en konsekvens av bakteriell obalans och minskning av antalet laktobaciller blir pH i den vaginala miljön mindre sur.

Vad ska jag göra om jag upplever dessa symtom?

Bakteriell vaginos kan vara ett milt tillstånd, ofta fristående, vilket kan klarna upp efter en tid, men i vissa fall (graviditet, immunbrist etc.) kan det få allvarligare konsekvenser. Läkaren kommer att bedöma ditt fall och ordinera rätt behandling, som kan innehålla antibiotika. Alternativet till antibiotika är att använda naturbaserade produkter som återställer slidans pH som Multi-Gyn ActiGel, som låter de goda bakterierna återinföra balansen i floran i den vaginala miljön.

Vill du veta mer?

Dela