Vaginal hygien handlar inte bara om tvätt. Det finns många faktorer som kan förändra den mikrobiella balansen, som sexuell aktivitet, att bära syntetiska underkläder eller ta bort könshår.

Vaginal vård är en av faktorerna för att förebygga vaginala obehag. Det intima området har en specifik mikrobiell flora, där goda bakterier (som producerar mjölksyra) håller balansen med andra bakterier. Mikroorganismer som lever i vår vagina är känsliga för antibiotika, tvål och andra kemikalier. God vaginalhygien bör bevara och stödja de goda bakterierna och bibehålla det optimala vaginala pH-värdet för deras tillväxt. Eftersom vaginalhygien vanligtvis är ett svårt ämne har vi lagt ner en lista med riktlinjer som hjälper dig att ta bättre hand om ditt intima område.

Tvätta din vagina

För god vaginal vård kan du tvätta det intima området en gång om dagen med ljummet vatten eller en mild (skummande) lösning som inte innehåller tvål, parfym eller färg och som är speciellt utformad för användning runt slidan.

Att tvätta oftare än en gång om dagen eller använda tvål eller schampo kan störa balansen i vaginalfloran. Om det inte finns någon tillräcklig intim tvättvätska är det bättre att bara använda vatten. Om det inte är möjligt att duscha eller bada (camping, långa resor etc.) rekommenderas att du använder intima våtservetter som inte innehåller tvål, parfym eller hårda kemikalier.

Förebyggande tips

Vaginal hygien handlar inte bara om tvätt. Det finns många faktorer som kan förändra den mikrobiella balansen, som sexuell aktivitet, bär syntetiska underkläder eller ta bort könshår. Vi kan inte alltid undvika dessa faktorer men bör vara medvetna om dem för att ge mer vård till vårt vaginala område när det behövs. Det finns olika sätt att ta bort könshår, och deras effekter är olika. Det som de flesta har gemensamt orsakar klåda och irritation i det intima området. Trimning är den minst irriterande metoden för hårborttagning. Om irritation uppstår kan det hjälpa att använda en naturlig produkt med en lugnande och svalande effekt. Samlag kan ändra slidan pH och därmed leda till en obalans i bakterieflora, och det är därför en bra idé att tvätta ditt intima område efter sex. Undvik att bära syntetbyxor och använd bomullsunderkläder som gör att din hud kan andas. Det är bäst att sova utan underkläder. När du torkar dig efter att ha gått på toaletten ska du alltid torka framifrån och bakåt för att undvika tarmbakterier som kommer in i slidan. Byt tamponger, bindor eller tvätta din menskopp ofta under din mens.

Var noga med din vaginas hälsa

Var medveten om att dina hormoner kan ha en stark inverkan på din vaginala flora. Infektioner och obehag förekommer även hos kvinnor som tar väl hand om sin intima region. Om du känner dig öm, irriterad eller kliande bör du besöka din läkare eller gynekolog.

Vill du veta mer?

Dela