Om du är gravid och upplever symtom som rikliga flytningar, klåda och irritation, måste du kontakta din läkare eller barnmorska, som kommer att undersöka ditt fall och ordinera rätt behandling.

Det är inte ovanligt att kvinnor upplever fler vaginala obehag under graviditeten än före eller efter graviditeten. De förändringar som våra kroppar genomgår under fostrets utveckling och tillväxt samt under amning styrs mestadels av hormonnivåer och har en inverkan på alla aspekter av våra liv.

Illamående, viktökning och glömska diskuteras mycket bland framtida mammor, men få nämner att vaginal svampinfektioner kan vara ett verkligt problem under graviditeten, vilket försämrar det ofta redan skakade kärlekslivet hos de lyckliga blivande föräldrarna. Men även om vaginal svamp kan vara svår, återkommande och irriterande, innebär det vanligtvis ingen risk för moderen eller barnet. Om du har en svampinfektion under förlossning, finns det en chans att barnet kommer att drabbas av det och utveckla en infektion i munnen.

Om du är gravid och upplever symtom som riklig flytning, klåda och irritation, måste du kontakta din läkare eller barnmorska, som kommer att undersöka ditt fall och ordinera rätt behandling. Du kan säkert använda de vanligaste receptbelagda och receptfria antimykotiska terapierna under graviditeten.

Vilka är symtomen på en vaginal svampinfektion?

Symtomen på vaginal svamp är:

Några av dessa symtom kan förekomma i andra tillstånd, såsom vid bakteriell vaginos eller könssjukdomar. Eftersom dessa tillstånd kan få allvarliga konsekvenser för modern och barnet är det viktigt att du kontaktar din läkare eller barnmorska för att diskutera dina symtom.

Återkommande vaginal svampinfektion under graviditeten

Ibland, oavsett de föreskrivna terapierna, och på grund av den förändrade nivån av hormoner, kommer gravida kvinnor att uppleva svamp upprepade gånger. Candida albicans, mikroorganismen som är orsaken till de flesta fall av svamp, kan till och med bli resistent mot antimykotisk behandling.

En prebiotisk terapi kan erbjuda ett visst stöd för vaginalfloran, men kan i de flesta fall inte hantera infektionen på egen hand. Om du befinner dig i den här situationen är det enda du kan göra är att lindra symtomen, tills efter förlossningen, och hormonerna är tillbaka till det ”normala”. Detta kan göras genom att använda receptfria sprayer eller geler som kyler ner huden och stoppar klåda och sveda. Men varje graviditet är annorlunda, och du bör konsultera en sjukvårdspersonal innan du bestämmer dig för att använda någon produkt i ditt intimområde.

Dela