En av de vanligaste behandlingarna är att öka vaginal fukt med antingen geler eller krämer.

De flesta kvinnor kommer att uppleva vaginal torrhet någon gång i livet. Detta kan vara ganska obekvämt eftersom det kan orsaka andra obehag som vaginal klåda, sveda och ömhet.

Vanligtvis associerar kvinnor vaginal torrhet med klimakteriet. Detta är inte helt sant, eftersom det kan hända kvinnor i alla åldrar. Det är dock ett vanligt symptom under klimakteriet. Det finns dock många andra orsaker.

Orsaker till vaginal torrhet

Det finns många orsaker till vaginal torrhet. En av de vanligaste är en minskning av östrogennivåerna. Östrogen är ett kvinnligt hormon som stöder vaginahälsan genom att bibehålla den naturliga fukten i vaginan, såväl som elasticitet och surhet. När östrogennivåerna minskar blir de vaginala väggarna mindre elastiska, mer ömtåliga och mindre smorda.

En minskning av östrogennivåerna kan ha flera orsaker. Klimakteriet är en av dem, liksom att vara gravid och amma. Strålning, kemoterapi och hormonbehandling kan också påverka dina östrogennivåer och orsaka vaginal torrhet.

Den naturliga fukten i slidan kan också påverkas av vissa former av läkemedel, till exempel läkemedel för förkylningar och allergier, såväl som av medicinska tillstånd som diabetes och högt blodtryck.

Symtom

Torrhet kan åtföljas av andra vaginala obehag som:

  • Klåda
  • Sveda
  • Stickande
  • Ömhet
  • Smärta vid samlag

Vad kan man göra för att förhindra vaginal torrhet?

Med tanke på att det finns så många olika orsaker kan det vara svårt att hitta rätt behandling. En av de vanligaste behandlingarna är att öka vaginal fukt med antingen geler eller krämer. Ett annat sätt att behandla vaginal torrhet är att öka östrogennivåerna.

På apotek hittar du flera självvårdsprodukter, allt från vanliga krämer till produkter som återställer den naturliga fukten i din vagina. Se till att du väljer en produkt med naturliga ingredienser som lindrar dina symtom och stöder den naturliga fuktproduktionen. Multi-Gyn LiquiGel lindrar direkt vaginal torrhet, irritationer och klåda.

Vill du veta mer?

Dela