Vaginal hygien handlar inte bara om tvätt. Det finns många faktorer som kan förändra den mikrobiella balansen, som sexuell aktivitet, bär syntetiska underkläder eller ta bort könshår.

Hur antibiotika fungerar

Antibiotika är en grupp mediciner som fungerar genom att antingen döda bakterier eller genom att stoppa dess tillväxt, vilket stoppar infektionen och hjälper vår kropp att bekämpa sjukdomen. Denna typ av läkemedel används för allt från ont i halsen till organinfektioner. Även om antibiotika är en mycket effektiv och relativt säker läkemedelsgrupp, är de inte selektiva – vilket betyder att de inte bara dödar bakterier som attackerar vår kropp, utan de minskar också antalet goda bakterier som lever normalt i och på vår kropp. Dessa bra bakterier orsakar inte problem och är ofta till och med fördelaktiga för vår hälsa. Att döda dessa bakterier är därför en välkänd oönskad biverkning av antibiotikabehandling.

Vaginala infektioner efter antibiotika

Att minska antalet goda bakterier ger utrymme för dåliga bakterier och svamp att växa. Det är därför det är vanligt att kvinnor upplever bakteriell vaginos eller svampinfektion direkt efter eller till och med under antibiotikabehandling. Det händer ofta att kvinnor använder antibiotika för att behandla en befintlig vaginal infektion, men efter att den initiala infektionen har behandlats uppstår ett sekundärt tillstånd. Detta händer eftersom vaginalfloran skadades under antibiotikabehandlingen, vilket resulterade i ökad risk för en återkommande episod av bakteriell vaginos eller svampinfektion som kan kräva ytterligare behandling.

För att skydda dig mot vaginala infektioner orsakade av antibiotika kan du använda en produkt som innehåller prebiotika. Prebiotika stimulerar tillväxten av goda bakterier, vilket hjälper vaginalfloran att återhämta sig. På så sätt kan prebiotika hjälpa till att förhindra vaginala infektioner orsakade av antibiotika eller andra faktorer, och de kan påskynda återhämtningen efter att symtomen redan har uppstått.

Vill du veta mer?

Dela