Vad är bakteriell vaginos?

De flesta vaginor luktar lite då och då, och det är vanligtvis inget att oroa sig för. Men om lukten från din vagina är stark och påminner om rutten fisk, kan det vara ett tecken på bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos är den vanligaste vaginala infektionen som orsakar vaginal lukt och drabbar så många som en av fyra kvinnor i Europa. Kvinnor i fertil ålder har den högsta risken för bakteriell vaginos, men det är möjligt att drabbas i alla åldrar. Även om bakteriell vaginos orsakas av en bakteriell obalans och inte anses vara en sexuellt överförbar sjukdom, kan det öka risken för att drabbas av en allvarligare sjukdom, till exempel klamydia. Den goda nyheten är att bakteriell vaginos lätt kan behandlas och förhindras med naturliga produkter som du kan köpa online eller på ditt lokala apotek.

Symtom på bakteriell vaginos

Tecken på bakteriell vaginos är flytningar med en skarp, fiskliknande lukt som kan blir värre under eller efter sex eller under menstruation. Textur och färg ändras också ofta. Flytningar blir tunnare, mer vattnig och får en gråvit färg. Vissa kvinnor har klåda eller irritation i underlivet, men det är ganska ovanligt. Och så många som hälften av alla kvinnor som har bakteriell vaginos har faktiskt inga symptom alls.

Behandling av bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos behandlas vanligtvis med antibiotika, geler eller krämer som ordinerats av en läkare, men många kvinnor har också fått hjälp av effektiva receptfria behandlingar. Nackdelen med antibiotika är att de utplånar både nyttiga och skadliga bakterier i slidan, vilket stör bakteriebalansen och ökar risken för att få en ny infektion. Tyvärr återkommer så många som hälften av alla infektioner inom 12 månader, trots behandling. För att undvika återkommande infektioner av bakteriell vaginos, kan du prova en naturlig produkt som Multi-Gyn ActiGel, ett receptfritt alternativ till antibiotika som stöder de goda bakterierna och ger omedelbar lindring från besvärande BV-symtom. Manliga sexpartners behöver inte behandlas för bakteriell vaginos, men om du är en kvinna med en kvinnlig partner bör hon också behandlas, eftersom kvinnor kan överföra infektionen till varandra under sex. Det är särskilt viktigt att få behandling om du är gravid, eftersom bakteriell vaginos kan leda till för tidig födsel eller låg födelsevikt.

Hur behandlas bakteriell vaginos?

För att behandla bakteriell vaginos med Multi-Gyn ActiGel, tryck bara ut en liten mängd på fingertoppen och applicera den runt vaginalöppningen två gånger om dagen i minst fem dagar i rad. Eftersom gelén är en naturlig produkt utan biverkningar kan du använda den så ofta du vill för att stödja din vaginala hälsa och förhindra bakteriell vaginos såväl som svampinfektioner. Använd den för att bli av med oroliga symtom och förbättra din livskvalitet.

Bakteriell vaginos orsaker

Bortsett från tarmen har din vagina fler bakterier än någon annanstans i kroppen, de flesta tillhör Lactobacillus familjen. Dessa ”goda” bakterier både reglerar slidan och kontrollerar skadliga bakterier. Men om pH-balansen i din vagina stiger över 4,5, störs den naturliga balansen och skadliga bakterier kan börja växa okontrollerbart, vilket resulterar i bakteriell vaginos. Forskare vet fortfarande inte helt säkert orsakerna till dessa förändringar, men det finns några faktorer som förmodligen ökar risken för infektion. Till exempel är det mer troligt att bakteriell vaginos inträffar om du:

  • är rökare
  • är gravid
  • har flera sexpartners
  • har sex med en ny partner
  • är en kvinna och har sex med andra kvinnor
  • tvättar din vagina för mycket
  • använder ett intrauterint preventivmedel
  • inte producerar tillräckligt med Lactobacilli bakterier i slidan

Bakteriell vaginos eller svamp?

Bakteriell vaginos och svampinfektion är de vanligaste vaginala besvären hos kvinnor. Eftersom båda infektionerna har liknande symtom blandas de ibland ihop. Medan båda orsakas av en obalans i den naturliga vaginalfloran och vanligtvis förknippas med ovanliga flytningar, skiljer sig flytningarnas utseenden. Flytningar som är tjocka, gryniga och luktfria orsakas troligen av svamp, medan tunna, gråvita flytningar som har en fiskliknande lukt har troligen orsakats av bakteriell vaginos. Om du inte är säker på vad som orsakar dina symtom, eller om du fortfarande har symtom efter att ha provat en receptfri behandling, kontakta läkare för att utesluta könssjukdomar eller andra allvarliga tillstånd.