Vad är vaginal svampinfektion?

Har du vaginal klåda och irritation? Har du tjocka, vita och kesoliknande flytningar? Har du sveda i vaginalöppningen när du går på toaletten? Då har du troligtvis svampinfektion – och du är inte ensam. Så många som tre av fyra kvinnor har svamp minst en gång under sin livstid och många kvinnor lider av återkommande infektioner. Svampinfektioner är inte farliga och de flesta av dem behandlas och förhindras lätt med produkter som du kan köpa online eller hitta på ditt närmsta apotek.

Symptom vid svamp i underlivet

Svampinfektioner påverkar både vaginan och vulvan och symtomen kan variera var som helst från mycket mild till svår. Om du har en svampinfektion, kommer du troligen att uppleva några eller alla följande symtom:

  • Klåda och irritation i underlivet
  • Vit, tjock och kesoliknande flytning
  • Rodnad i och runt slidan
  • Svullen vulva
  • Sveda vid urinering eller sex

Svåra svampinfektioner som orsakar extrem klåda kan också leda till smärtsamma sprickor och sår i vaginalområdet.

Behandling av svamp i underlivet

Den vanligaste behandlingen för Candida albicans är antisvampmedicin i form av tabletter, krämer och suppositorier, antingen receptfria eller ordinerade av en läkare. Medan svampdödande läkemedel vanligtvis är effektiva på kort sikt, kan de störa vaginalfloran och ge oönskade biverkningar. Faktum är att så många som en av tre kvinnor får en återkommande svampinfektion inom 3-6 månader efter att de använt svampdödande läkemedel. En snällare behandling mot svampinfektion är Multi-Gyn FloraPlus, en naturbaserad prebiotisk gel.

Hur man behandlar en svampinfektion

Multi-Gyn FloraPlus är en prebiotisk gel som behandlar symtom på svampinfektion genom att stödja de ”goda” bakterierna och optimerar pH-balansen i din vagina. Använd Multi-Gyn FloraPlus när din vagina behöver lite hjälp men särskilt när:

  • du precis har haft din menstruation
  • du har haft oskyddat sex
  • du tar eller har tagit antibiotika
  • du har symtom som klåda, irritation och flytningar

För att behandla en vaginal svampinfektion, applicera gelén i slidan vid sänggåendet i fem dagar i rad. Du kan också använda av engångstuberna när som helst för att boosta din vaginalflora. Multi-Gyn FloraPlus är en naturbaserad produkt. Använd den för att få omedelbar lindring från svampinfektionssymtom.

Svamp i underlivet orsaker

I vaginan finns bakterier, svamp och andra mikroorganismer som hjälper till att hålla underlivet friskt och försvara det mot skadliga mikroorganismer. Men ibland kastas den känsliga balansen mellan mikroorganismer bort, vilket kan göra att slidan blir irriterad och infekterad. De flesta svampinfektioner beror på överväxt av en svamp som heter Candida albicans. Graviditet, antibiotikaanvändning, okontrollerad diabetes, ett svagt immunförsvar och höga östrogennivåer (till exempel från vissa typer av orala preventivmedel) är alla faktorer som kan bidra till svampöverväxt och i sin tur öka risken för infektion.

Svamp eller Bakteriell vaginos?

Svampinfektioner misstas ibland för en annan vanlig vaginal infektion – bakteriell vaginos. Båda beror på en obalans i vaginalfloran och kan orsaka ovanliga flytningar, men strukturen och lukten på flytningarna skiljer dem vanligtvis åt. Om flytningarna är gråvita, vattniga och har en distinkt fiskliknande lukt, är antagligen bakteriell vaginos orsaken. Om flytningarna är tjocka, vita, luktfria och liknar keso, är det troligtvis en svampinfektion. Om du inte är säker på vad som är orsaken till dina symtom, eller om du fortfarande har symtom efter att ha provat en receptfri produkt, se till att kontakta en läkare för att utesluta könssjukdomar eller andra allvarligare tillstånd.