Varför är min vagina torr?

Värmevallningar och oregelbunden mens är två välkända tecken på att klimakteriet knackar på dörren. Men visste du att vaginal torrhet och vaginal irritation är andra vanliga symtom i klimakteriet? För när du åldras gör din vagina det också. Vanligtvis hjälper östrogen till att återfukta slidan och hålla den frisk, men när du kommer in i klimakteriet sjunker produktionen av det kvinnliga könshormonet avsevärt. Som ett resultat blir slemhinnorna tunnare, torkar och är mer benägen för inflammation, ett tillstånd som kallas vaginal atrofi. Men klimakteriet är inte den enda anledningen till att dina östrogennivåer kan sjunka. Födsel, amning, vissa medicinska tillstånd och att ta orala preventivmedel kan också minska östrogen och i sin tur leda till vaginal torrhet. I vissa fall är en torr vagina inte relaterad till östrogen alls utan till överdriven hygien. Oavsett vad som gör att din vagina känns som Saharaöknen, finns det säkra och effektiva behandlingar som kan hjälpa till.

Symptom på vaginal torrhet

Vaginal torrhet kan orsaka överväxt av skadliga bakterier i slidan, vilket i sin tur kan leda till onormala flytningar. Du kan också känna klåda i och runt slidan, ha frekventa urinvägsinfektioner och känna smärta under sex. I vissa fall kan vaginal torrhet orsaka smärtsamma symtom som vaginal sveda, vaginal irritation och ömhet i vaginan.

Behandling av vaginal torrhet

Även om torrhet sällan är ett tecken på ett allvarligt medicinskt tillstånd kan det orsaka irritation i underlivet och få dig att tappa intresset för sex. Men det finns ingen anledning att låta en torr vagina förstöra din livskvalitet – prova en vaginal fuktighetskräm som Multi-Gyn LiquiGel för att förbättra den naturliga fukten i vaginan. Detta är en naturbaserad produkt för kvinnor i alla åldrar – använd den efter behov för att lindra symtom som vaginal brännskada och vaginal irritation. Multi-Gyn LiquiGel är en receptfri produkt som du kan köpa online och på de flesta apotek. Om du har svåra symptom av torrheten och det inte hjälper med naturliga produkter, kontakta en läkare. Var noga med att berätta för din läkare om du tidigare har haft bröstcancer, eftersom östrogenbehandlingar kan öka risken för att den kommer tillbaka.

Orsaker till vaginal torrhet

Vaginal torrhet är vanligast bland kvinnor som är i klimakteriet eller har passerat klimakteriet, men symptomet kan drabba kvinnor i alla åldrar. Bortsett från klimakteriet kan orsakerna till vaginal torrhet vara:

  • Amning och förlossning
  • P-piller eller antidepressiva medel
  • Kirurgisk avlägsnande av äggstockarna eller livmodern
  • Vissa cancerbehandlingar
  • Vissa allergi- och förkylningsmediciner
  • Vissa immunförsvar, som Sjögrens syndrom
  • Tvål, tvättmedel, lotion, parfymerade tamponger eller duscha

Vissa livsstilsfaktorer – till exempel stress, rökning och överdriven träning – kan bidra till vaginal torrhet. Du kan också ha en högre risk om du inte har fött vaginalt eller inte är sexuellt aktiv.