Intimvård – så tar du hand om din vagina

Din vagina är i huvudsak utformad för att vara självrenande. Nyckeln till god vaginal hälsa är att ta hand om dig själv i allmänhet genom att äta en balanserad kost och träna. Men även en hälsosam vagina kan dra nytta av en vanlig intimvårdsrutin. En stor del av kvinnorna rakar eller vaxar sitt könshår, och dessa vanliga hårborttagningsmetoder kan orsaka problem som irriterad hud, röda fläckar och obehaglig klåda. Kom ihåg att könshår finns av en anledning – för att skydda vaginan från baketerier och infektioner. Många kvinnor känner ett ökat behov av vaginalvård under menstruationen och efter förlossningen, när huden är känsligare än normalt. Att ha en intimvårdsrutin behöver inte vara komplicerad, kan förhindra besvär och ge en känsla av att känna sig ren och uppfriskad i vaginalområdet.

Rakning

Rakning är en hårborttagningsmetod som lätt kan göras hemma, så det är ingen överraskning att det är den absolut vanligaste hårborttagningsmetoden. Nackdelen är att den har en benägenhet att orsaka irriterad hud, klåda, röda prickar, sår, ingrott hår och infektion. Många kvinnor tar bort åtminstone en del av sitt könshår vilket varierar från lätt trimning till helt rakade. Om du önskar att raka dig, använd alltid en skarp rakhyvel och överväg att trimma ditt könshår med en sax innan du rakar dig. Följ dessa steg under din rakningsrutin för att minimera risken för irritation:

Tvätta vulvan med en mild, pH-balanserad mousse som Multi-Gyn FemiWash för att rengöra huden och möjliggöra en närmare och mjukare rakning.

Applicera en tjock rakkräm och raka i hårets riktning för att undvika skärsår och inåtväxande hår. Skölj av håret från rakhyveln efter varje drag och försök att inte raka på samma plats mer än en gång

Skölj, torka med en ren handduk och applicera Multi-Gyn IntiSkin för en behaglig, kylande effekt. Multi-Gyn IntiSkin lugnar och återfuktar irriterad hud.

Tvättning

Att tvätta vulva (de yttre delarna av könsorganen) kan hjälpa dig att känna dig ren och fräsch, men gör tvätta inte för ofta. Att tvätta vulva en till två gånger om dagen under menstruationen, är mycket. Undvik att använda parfymerad tvål i intimområdet och välj helst en hygienprodukt som är specifikt formulerad för vulvan, som Multi-Gyn FemiWash.

Hygien on the go

Är du på språng och behöver fräscha upp ditt underliv? Det finns en lösning på det! Rengör vulvan med Multi-Gyn IntiFresh-våtservetter och applicera lite Multi-Gyn IntiSkin för en svalnande, lugnande effekt. Denna enkla rutin rengör effektivt vaginalområdet och eliminerar lukt och ger en känsla av fräschhet. Båda produkterna kan användas så ofta du vill och passar bra att ha med i väskan.

Moderskap

Många kvinnor upplever besvär och känslig hud i vaginalområdet under graviditeten och efter födseln. Under denna tid kan du behöva komplettera din vanliga hygienrutin med produkter som är specifikt formulerade för efter förlossning. Multi-Gyn-kompresser kan hjälpa till att lugna känslig hud och stödja den naturliga läkningsprocessen i det intima området under graviditeten och efter förlossning.

Tips för vaginal vård

När det gäller din vagina kan en gnutta förebyggande råd ta dig långt. För att minimera risken för irritation och hålla ditt intima område friskt – inifrån och ut:

  • Använd vita underkläder av naturliga material, helst bomull
  • Undvik att använda stringtrosor
  • Tvätta underkläder med oparfymerande tvättmedel och skölj väl
  • Överväg att sova utan underkläder för att låta din vagina andas
  • Välj alltid hygienprodukter som är särskilt utformade för det intima området
  • Använd en vatten- eller silikonbaserad vaginal fuktkräm för att behandla torrhet
  • Testa en åtefuktande produkt för vaginan för att undvika torrhet under sex