Är mina flytningar normala?

Flytningar kan kännas eländiga, men är faktiskt din vaginas geniala, inbyggda rengöringsmekanism. Flytningarnas frekvens, mängd och struktur variera avsevärt från person till person. Du kanske har märkt att det till och med förändras under olika punkter i din menstruationscykel. Strax före ägglossningen blir flytningen vanligtvis klar, hal och mer riklig än normalt. Detta följs vanligtvis av några torrare dagar och sedan återgår till den vanliga vita, lite klibbiga flytningen. Om du någon gång upplever illaluktande, vattnig, grön, gul, kornig, skummande eller tjock vit flytning, kan det vara ett tecken på att något inte är helt rätt.

Normala flytningar:

  • är vanligtvis klara, vita eller ljusgula
  • är luktfria eller har en lätt sur eller söt lukt
  • är tjocka, klibbiga och blöta

Onormala flytningar

Flytningar kan vara en viktig indikator på din vaginala hälsa, så det är bra att lära känna dina flytningar. Till exempel, om du märker en tjock vit och klumpig flytning som liknar keso, orsakas de troligen av en svampinfektion, medan en extremt illaluktande, vattnig flytning är ett tydligt tecken på bakteriell vaginos. Illaluktande, grön eller gul flytning kan orsakas av en könssjukdom som trichomons eller klamydia. Om du har haft oskyddat sex, bör du också vara uppmärksam på rosa eller bruna flytningar som inträffar under den tid du normalt har din menstruation – då det kan vara ett tecken på graviditet. Om din flytning är onormal, har du sannolikt också andra märkbara symtom, som klåda, stark lukt, rodnad, svullnad eller irritation.

Är det möjligt att behandla flytningar?

Det är inte möjligt att behandla normala, hälsosamma flytningar och det behövs inte. Men om en infektion eller könssjukdom orsakar att dina flytningar blir illaluktande, tjocka, vita, gula, gröna, vattniga eller gryniga, kan det bero på en infektion. Beroende på din diagnos behöver du förmodligen behandling. Svampinfektioner kan enkelt behandlas med en naturlig gel som Multi-Gyn FloraPlus, som lindrar symtom som flytningar, klåda, irritation och lukt. För bakteriell vaginos, prova Multi-Gyn ActiGel. Gelén minskar snabbt flytningar och lukt samtidigt som den behandlar bakteriell vaginos effektivt. Båda är särskilt formulerade för att stödja en hälsosam bakterieflora och upprätthålla en optimal pH-balans i slidan. Du kan köpa Multi-Gyn FloraPlus och Multi-Gyn ActiGel online eller på ditt närmsta apotek. Om du inte är säker på om dina symtom beror på svamp, bakteriell vaginos eller något annat, kontakta en läkare för att utesluta könssjukdomar eller allvarligare tillstånd som behöver behandlas med receptbelagda läkemedel.

Varför får jag flytningar?

Flytningar produceras av livmoderhalsen, kommer ut ur slidan och rensar bort döda celler och bakterier. Förutom att rengöra slidan, gör flytningar att slidan får fukt och blir skyddad mot infektioner. En kvinnas kropp producerar ungefär en tesked flytningar varje dag, som börjar ungefär sex månader till ett år före första menstruation. Flytningar är vanligtvis rikligare under graviditeten, om du är sexuellt aktiv eller om du har preventivmedel. När du blir äldre och går in i klimakteriet kan dina flytningar förändras eller bli mindre frekvent, vilket i sin tur kan orsaka vaginal torrhet.