Varför kliar det i mitt underliv?

Om du någonsin har drabbats av klåda i underlivet, vet du att det är ett retsamt och obekvämt vaginalt tillstånd. Klåda på vulva och i vaginan är vanligare än du kanske tror, men många kvinnor känner fortfarande skam kring att prata om det. Vaginal klåda kan bero på ett antal olika orsaker, inklusive infektioner, irriterande ämnen, torrhet och könssjukdomar. Beroende på vad som gör att din vagina kliar, finns det säkra och effektiva behandlingar som kan hjälpa dig att bli av med symtomen och förhindra att de kommer tillbaka.

Vad orsakar att det kliar i mitt underliv?

Det finns flera orsaker till vaginal klåda, några vanligare än andra:

  • Svampinfektioner. Svamp orsakas av en överväxt av svampen Candida albicans och är en mycket vanlig orsak till intensiv vaginal klåda. Detta gäller särskilt för kvinnor som är gravida, eftersom hormonförändringar under graviditeten kan rubba slidans pH-balans.
  • Allergener eller irriterande ämnen. Användning av latexkondomer, parfymerade hygienprodukter eller rengöringsmedel kan orsaka att slidan blir irriterad och lätt kliande. Att bära syntetiska underkläder, cykla eller ha sex kan också orsaka skav och klåda i vaginalområdet.
  • Bakteriell vaginos. Det vanligaste symptomet på bakteriell vaginos är en illaluktande, tunna flytning, men ibland är det också förknippat med klåda.
  • Torrhet. När du går in i klimakteriet, föder eller ammar tenderar kroppens östrogennivåer att sjunka, vilket kan göra slemhinnan i slidan tunnare, torrare och mindre elastisk. Detta kallas vaginal atrofi och kan orsaka att slidan kliar
  • Könssjukdomar. I vissa fall kan herpes, flatlöss, trichomoniasis och könsvårtor orsaka vaginal klåda.

Om du inte är säker på varför din vagina kliar, kontakta din läkare eller vårdcentral. Att identifiera orsaken till problemet är avgörande för att få rätt behandling, vilket är särskilt viktigt om du är gravid.

Behandling av vaginal klåda

Äppelcidervinäger, yoghurt, teträdolja, vitlök, kokosnötolja… Internet är överflödigt av påstådda huskurer för vaginal klåda, men det finns egentligen inga bevis för deras effektivitet. Vissa huskurer kan till och med ha motsatt effekt och orsaka brännskador och irritation på vulvan och i slidan. Om du vet att klåda orsakas av en svampinfektion, är ett säkrare alternativ att behandla det med en receptfri produkt som Multi-Gyn FloraPlus.

Hur stoppar man vaginal klåda?

Multi-Gyn FloraPlus är en prebiotisk gel som främjar välgörande laktobaciller i slidan och lindrar omedelbart besvärande klåda och irritation orsakad av överväxt svamp i slidan. Du kan använda den både för att behandla svampinfektioner och för att främja en hälsosam mikrobiell balans i ditt vaginala område, särskilt när:

  • du precis har haft din menstruation
  • du ​​har haft oskyddat sex
  • du ​​tar eller har tagit antibiotika
  • du ​​har symtom som klåda, irritation och flytningar

Om du har problem med klåda och vill ha omedelbar lindring, använd applikatorn för att pressa ut en dos Multi-Gyn FloraPlus inuti slidan. För att behandla en svampinfektion, upprepa applikationen vid sänggåendet fem dagar i följd. Multi-Gyn FloraPlus är en naturbaserad produkt. Till skillnad från traditionella svampdödande behandlingar för svamp förbättrar FloraPlus vaginalfloran snarare än att störa den. Köp här för omedelbar lindring från irriterande vaginal klåda. Om problemet kvarstår efter att du har använt gelén, kontakta läkare.