Vaginal rodnad och sveda

Svider det i vaginan när du kissar? Är området runt din vaginala öppning röd och/eller svullen? Kanske ser du till och med små sprickor eller sår på vulvans känsliga hud? Då kan du ha vaginit, vilket är ett annat ord för vaginal irritation. Medan många kvinnor associerar sveda i underlivet med urinvägsinfektion, kan vaginal irritation lika gärna orsakas av svamp, bakteriell vaginos, torrhet eller en könssjukdomar. Rodnad och sveda i underlivet åtföljs vanligtvis av svår irritation och sveda som kan påverka livskvaliteten negativt om det inte behandlas. Beroende på vad som orsakar sveda i underlivet finns det många effektiva receptfria behandlingar som kan hjälpa till. Och ju snabbare du får behandling desto bättre!

Behandling av rodnad i underlivet

Behandlingen av rodnad i underlivet varierar beroende på vad som orsakar symtomen. En av de vanligaste orsakerna till vaginal irritation är svampinfektion, som kan behandlas med Multi-Gyn FloraPlus, en säker prebiotisk gel som stimulerar de välgörande bakterierna i slidan och lindrar omedelbart irritation och klåda. För Bakteriell Vaginos, prova Multi-Gyn ActiGel. Gelen har en direkt lugnande effekt på irritation. Om du misstänker att vaginal torrhet orsakar dina symtom, välj Multi-Gyn LiquiGel, som förhindrar irritation genom att stödja återfuktning i slidan och slemhinnorna. Alla tre gelerna är produkter baserade på naturliga ingredienser som du kan köpa online eller receptfritt på ditt närmsta apotek. Om irritationen och rodnaden inte försvinner efter att du har provat en receptfri produkt, kan det vara ett tecken på en allvarligare infektion eller en könssjukdom som behöver behandlas med antibiotika eller annat receptbelagt läkemedel. Rådfråga alltid din läkare om du inte är säker på vad som orsakar dina symtom så att du kan få rätt medicinering.

Motverka rodnad i underlivet

Underlivet irriteras ibland av allergener och saker i vår miljö som du minst anar. Några enkla livsstilsförändringar kan hjälpa till att hålla ditt underliv friskt och ge dig lindring från rodnad, sveda och andra besvärande vaginala symtom:

  • Använd endast löst sittande underkläder i 100% bomull
  • Tvätta inte din vagina mer än en gång om dagen
  • Undvik att använda tvålar och parfymer i slidan
  • Undvik att använda parfymerat toalettpapper, tamponger, strumpbyxor och andra doftande hygienprodukter
  • Sov utan underkläder
  • Undvik att ha på dig tighta byxor eller en blöt baddräkt

Orsaker till sveda i underlivet

Irritation, rodnad och sveda i underlivet är vanliga symtom på flera vaginala tillstånd. Ofta, men inte alltid, är de ett tecken på förändringar i din bakterieflora som orsakar överväxt av skadliga mikrober och en minskning av de fördelaktiga bakterierna som reglerar pH-balansen i slidan och skyddar den mot infektioner. Vanligtvis är rodnad, sveda och smärta vid urinering symtom som kan hjälpa till att förklara vad det bakomliggande problemet är.

  • Svampinfektion. Sveda i underlivet i kombination med klåda och tjocka, vita, kesoliknande flytningar indikerar vanligtvis på en svampinfektion.
  • Bakteriell vaginos. Om din vagina och dina flytningar har en stark, fiskliknande lukt, är bakteriell vaginos sannolikt den skyldige bakom irritationen.
  • Vaginal dryness. Ovanliga flytningar, klåda, upprepade urinvägsinfektioner och sveda i underlivet under sex kan indikera på vaginal torrhet, speciellt om du har gått igenom eller är i klimakteriet.
  • Könssjukdomar. Flera könssjukdomar kan orsaka rodnad och sveda i underlivet. Kontakta läkare när du märker smärtsamma blåsor, onormala flytningar, magont eller svullnad runt slidan.