Varför luktar min vagina?

En hälsosam vagina kan lukta på många sätt – söt, syrlig, muskig eller jordnära – och varje kvinnas vaginala doft är unik. En lätt vaginal lukt är helt normal och inget att oroa sig för. Det kan orsakas av förändringar i din kost, hormonnivåer, menstruationscykel eller vaginala bakterier. Att ha sex och svettas mycket kan också påverka hur din vagina luktar. Men om du märker en stark lukt som påminner om rutten fisk, är det troligen ett tecken på infektion. Den fiskliknande lukten är ett vanligt symtom på bakteriell vaginos, ett tillstånd som orsakas av en obalans i vaginalfloran. Bakteriell vaginos gör att skadliga bakterier växer utom kontroll och utplånar de fördelaktiga bakterier som reglerar pH-nivån i slidan. Förutom att orsaka en illaluktande vagina, kan bakteriell vaginos ändra färg och struktur på dina flytningar, vilket gör den gråvit och tunnare än normalt. Med detta sagt är en illaluktande vagina ofta det enda märkbara symtomet på bakteriell vaginos.

Hur kan man bli av med bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos behandlas vanligtvis med antibiotika, men en naturlig, receptfri produkt som Multi-Gyn ActiGel är både effektiv och mildare på kroppen. Medan antibiotika helt och hållet dödar alla bakterier i slidan, blockerar Multi-Gyn ActiGel bara de skadliga mikroorganismerna samtidigt som de stöder de fördelaktiga bakterierna. Använd gelén minst två gånger om dagen fem dagar i följd, för att behandla bakteriell vaginos och minska vaginal lukt. Om du är osäker på om den fiskliknande lukten beror på bakteriell vaginos, eller om behandlingen inte hjälper, kontakta en läkare. Det är möjligt att det finns en annan anledning till lukten, som en könssjukdom eller en tampong som har glömts bort och lämnats i slidan i flera dagar, eller till och med i flera veckor. Ja, det händer och det kan vara vanligare än du kanske tror.

Hur kan man bli av med illaluktande flytningar?

Precis som vaginal lukt kan illaluktande flytningar behandlas med Multi-Gyn ActiGel. Använd den minst två gånger om dagen i fem dagar för att direkt behandla en pågående bakteriell vaginos-infektion och minska flytningar.

Kan jag motverka en illaluktande vagina?

God hygien kan förhindra vaginal lukt, men överdriv inte hygienpraxis. Insidan av slidan rengör sig genom flytningar och att tvätta underlivet för ofta kan orsaka torrhet och irritation. Tvätta bara utsidan av slidan (vulvan) med vanligt, varmt vatten eller använd en generös, oparfymerad tvål som Multi-Gyn FemiWash och torka noggrant med en ren handduk. Multi-Gyn FemiWash är en mild och pH-balanserad mousse som på ett säkert sätt kan användas för att rengöra ditt intimområde, till skillnad från parfymerade tvålar som negativt kan påverka pH-nivån och bakteriebalansen i slidan. Att tvätta en gång om dagen räcker vanligtvis, förutom under din menstruation; då kanske du vill tvätta lite oftare för att undvika vaginal lukt. Glöm inte att rengöra perineum (området mellan vaginalöppningen och anus). Du kan köpa både Multi-Gyn ActiGel och Multi-Gyn FemiWash här.

Fler tips för att hålla din vagina frisk och fri från obehaglig lukt:

  • Använd endast vita, 100 procent bomullsunderkläder som låter din vagina andas
  • Tvätta dina underkläder med mild tvål och skölj noggrant
  • Undvik att använda sköljmedel
  • Undvik att använda kvinnliga hygienprodukter som bindor, badoljor, doftoljor, talk, parfymerade våtservetter och vaginala deodoranter.
  • Använd kondom under sex för att skydda dig mot könssjukdomar