Vaginal torrhet

Vaginal torrhet är ett vanligt symptom som kan drabba kvinnor i alla åldrar, men är vanligast bland kvinnor i klimakteriet. Även om vaginal torrhet normalt är ofarligt, kan det uppstå biverkningar som irritation, ömhet, onormala flytningar och urinvägsinfektion. Bristen på återfuktning i slidan kan också leda till smärtsamt samlag och lätt blödning under sex. Faktum är att så många som 25 procent av alla kvinnor mellan 50 och 59 år rapporterar att de har problem med torrhet under sex och 16 procent känner smärta. Förutom de fysiska symtomen kan torrhet leda till en tung känslomässig belastning. Vissa kvinnor har svårt att acceptera att deras kroppar åldras, andra förlorar förtroendet för sin sexuella förmåga och undviker att ha sex med sin partner. Men det finns ingen anledning att lida i tysthet – vaginal torrhet är lätt att behandla med produkter som du kan köpa online eller på ditt närmsta apotek.

Varför är min vagina torr?

Så många som hälften av alla kvinnor i klimakteriet lider av vaginal torrhet. Om du är en av dem är det förmodligen ett tecken på att din vagina åldras. Under klimakteriet sjunker östrogenproduktionen, vilket gör att slemhinnan blir tunnare, torrare och mer känslig. Det blir också mer benäget för infektion. Detta kallas vaginal atrofi. Med mindre återfuktning i slidan är det mer sannolikt att du lider av ovanliga flytningar, irritation och ömhet. Även om låga östrogennivåer på grund av klimakteriet är den vanligaste orsaken till vaginal torrhet, det är inte den enda orsaken. Östrogenhalten kan också sjunka hos yngre kvinnor, till exempel på grund av amning, förlossning, kronisk sjukdom eller användning av p-piller. Vaginal torrhet kan också orsakas av överdriven rengöring i och runt slidan.

Vad hjälper mot vaginal torrhet?

Om din vaginala torrhet orsakar problem som smärtsamt samlag, försök att applicera en vattenbaserad salva innan samlag. Det finns även receptfria produkter som Multi-Gyn LiquiGel som behandlar vaginal torrhet. Multi-Gyn LiquiGel är en säker och naturlig fuktighetskräm som kan användas dagligen för att komplettera den naturliga fukten i slidan eller när du behöver lindra obehagliga symtom på vaginal atrofi, som irritation, ömhet och klåda. Om du fortfarande har problem med vaginal torrhet efter att ha använt en receptfri produkt, kontakta läkare.

Vaginal torrhet orsaker

Klimakteriet är den vanligaste orsaken till vaginal torrhet, men yngre kvinnor kan också drabbas. Följande faktorer kan öka risken för vaginal torrhet: 

  • Amning och förlossning
  • Preventivmedel eller antidepressiva medel
  • Operera bort äggstockar eller livmoder
  • Genomgå vissa cancerbehandlingar
  • Vissa allergi- och förkylningsmedicin
  • Vissa immunsjukdomar, som Sjögrens syndrom
  • Användning av tvål, lotion, parfymerade tamponger eller duschar i underlivet